Sposób przygotowania:
Knedle z truskawkami
Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować. Zmiażdżyć i odstawić do wystudzenia.
Truskawki umyć, obrać i ewentualnie przekroić na mniejsze połówki.
Zimne ziemniaki wyrównać i podzielić na 4 części. Jedną wyjąć i zastąpić mąką. Wbić jajko, dodać szczyptę soli. Wyrobić ciasto jak na kopytka. Podzielić na mniejsze kawałki i każdy z nich rozwałkować na dość spory wałek. Podzielić na kawałki. Każdy z nich rozpłaszczyć, ułożyć na nim kawałek truskawki. Dokładnie zlepić brzegi i kulać w dłoniach równe kulki.
W garnku zagotować osoloną wodę. Do wrzątku wrzucać partiami knedle. Delikatnie łyżką cedzakową odkleić od dna. Gotować około 5 minut od momentu wypłynięcia.
Gotowe knedle polać kwaśną śmietaną, posypać cukrem i cynamonem.
Truskawki umyć, obrać i ewentualnie przekroić na mniejsze połówki.
Zimne ziemniaki wyrównać i podzielić na 4 części. Jedną wyjąć i zastąpić mąką. Wbić jajko, dodać szczyptę soli. Wyrobić ciasto jak na kopytka. Podzielić na mniejsze kawałki i każdy z nich rozwałkować na dość spory wałek. Podzielić na kawałki. Każdy z nich rozpłaszczyć, ułożyć na nim kawałek truskawki. Dokładnie zlepić brzegi i kulać w dłoniach równe kulki.
W garnku zagotować osoloną wodę. Do wrzątku wrzucać partiami knedle. Delikatnie łyżką cedzakową odkleić od dna. Gotować około 5 minut od momentu wypłynięcia.
Gotowe knedle polać kwaśną śmietaną, posypać cukrem i cynamonem.