jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Knedle z truskawkami z korzenną nutą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Kto choć raz ugotował knedelki z truskawkami zapewne co roku w sezonie wrócą do tego przepisu.Co roku podaje je z szczyptą cynamonu. Tym razem z przyprawa korzenna do deserów knedle maja jeszcze bogatszy smak.

Knedle z truskawkami z korzenną nutą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Knedle z truskawkami z korzenną nutą

 

 

 

Sposób przygotowania:

Knedle z truskawkami z korzenną nutą
Wyszorowane ziemniaki ,gotujemy w mundurkach, lekko studzim, obieramy i przeciskamy przez praskę. Wkładamy ziemniaki do miseczki, do wystudzonych dodajemy jajo, olej, mąkę kukurydzianą , szczyptę soli i połowę mąki pszennej. Wyrabiamy dosypując pozostała mąkę w takiej ilości, aż ciasto będzie elastyczne i przestanie kleić się do ręki. Resztę mąki zużywamy przy formowaniu knedli. Myjemy i osuszamy truskawki, obieramy je z szypułek . Z ciasta formujemy placuszki . Na każdy placuszek nakładamy truskawkę, oblepiamy ją ciastem formując kuleczkę. Gotujemy knedelki partiami we wrzącej, lekko osolonej wodzie przez ok 3 min od wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy knedle z masłem, posypane cukrem trzcinowym, szczyptą przyprawy korzennej, udekorowanelistkami mięty lub melisy.
Knedle z truskawkami z korzenną nutą
Myjemy i osuszamy truskawki, obieramy je z szypułek .
Knedle z truskawkami z korzenną nutą
Na każdy placuszek nakładamy truskawkę, oblepiamy ją ciastem formując kuleczkę.
Knedle z truskawkami z korzenną nutą
Gotujemy knedelki partiami we wrzącej, lekko osolonej wodzie przez ok 3 min od wypłynięcia na powierzchnię.