Sposób przygotowania:
Knedle z truskawkami z korzenną nutą
Wyszorowane ziemniaki ,gotujemy w mundurkach, lekko studzim, obieramy i przeciskamy przez praskę. Wkładamy ziemniaki do miseczki, do wystudzonych dodajemy jajo, olej, mąkę kukurydzianą , szczyptę soli i połowę mąki pszennej. Wyrabiamy dosypując pozostała mąkę w takiej ilości, aż ciasto będzie elastyczne i przestanie kleić się do ręki. Resztę mąki zużywamy przy formowaniu knedli. Myjemy i osuszamy truskawki, obieramy je z szypułek . Z ciasta formujemy placuszki . Na każdy placuszek nakładamy truskawkę, oblepiamy ją ciastem formując kuleczkę. Gotujemy knedelki partiami we wrzącej, lekko osolonej wodzie przez ok 3 min od wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy knedle z masłem, posypane cukrem trzcinowym, szczyptą przyprawy korzennej, udekorowanelistkami mięty lub melisy.