sebek kucharek

sebek kucharek

Kucharz
[Przepisów: 18]

Knedle ze śliwką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Knegle ze śliwką jak u Babci

Knedle ze śliwką

Składniki:

Knedle ze śliwką

 

 

Sposób przygotowania:

Knedle ze śliwką
Najlepiej ziemniaki ugotować dzień wcześniej by były zimne i odparowane (suche). Ziemniaki zmielić, dodać większą część mąki, jajko szczyptę soli i zagnieść. Ciasto musi odchodzić od ręki, jeżeli ziemniaki były mokre i ciasto się klei, dodaj pozostałą część mąki zagnieć ciasto raz jeszcze. Uformuj gruby wałek, mniej więcej szerokości przedramienia. Śliwki umyj i wypestkuj – nie przecinaj śliwek na pół, tylko natnij. Wałek ciasta ostrym nożem pokrój na centymetrowe plastry, chyba że śliwki są duże to na nieco grubsze. Każdy plasterek ciasta w ręce rozgnieć by powstał placuszek do środka włóż śliwkę do niej wsyp łyżeczkę cukru i zlep ciasto jak pieroga BARDZO DOKŁADNIE. Jak ciasto się nie chce zlepić, zwilż w tym miejscu ciasto. Okrężnymi ruchami uformuj kuleczki. Gotować w osolonej wodzie, po wypłynięciu ok. 5 min. Podawać z rozpuszczonym masłem z bułką tartą. Smacznego. Porcja ok. 15 knedli- zależy od wielkości śliwek.