Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Nadziewana pieczona papryka z ryżem

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna bezmięsna propozycja na obiad. Papryki nadziewane ryżem, upieczone na sosie pomidorowym. Sezonowo i bardzo pysznie.

Nadziewana pieczona papryka z ryżem

Składniki:

Nadziewana pieczona papryka z ryżem

Na papryki:

  • 8 średniej wielkości podłużnych papryk czerwonych
  • 2 woreczki ryżu brązowego ( łącznie 20 dag )
  • 1 duża cebula
  • masło do smażenia
  • 4 łyżki kukurydzy konserwowej
  • pół puszki tuńczyka w kawałkach w oleju
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku

Sos:

Sposób przygotowania:

Nadziewana pieczona papryka z ryżem
1. Nadzienie: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, smażymy do miękkości i zrumienienia na maśle. Ryż gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, ugotowany wsypujemy do miseczki, dodajemy usmażoną cebulę, kukurydzę, tuńczyka odsączonego z oliwy i przyprawy, dokładnie mieszamy.

2. Nadziewanie: Z papryk odcinamy wierzchy z ogonkami, dokładnie usuwamy gniazda nasienne, płuczemy i osuszamy. Do środka przygotowanych papryk wkładamy nadzienie lekko ubijając.

3. Do pieczenia: Czosnek obieramy i kroimy w małą kostkę. Do formy do zapiekania dajemy pomidory z puszki, czosnek, kukurydzę, groszek i koncentrat pomidorowy, mieszamy przyprawiając do smaku solą, pieprzem i ziołami. Na składnikach sosu układamy nadziane papryki.

4. Pieczenie: Papryki pieczemy w temperaturze 180 stopni do miękkości i zgęstnienia sosu, ja piekłam około godziny, gdyby sos zbyt szybko zgęstniał, a papryki były twarde można podlać odrobiną gorącej wody.

5. Podanie: Gorące papryki z sosem nakładamy na talerze i podajemy.

Moje rady:

Porcja dla 4 osób.

Czas pieczenia zależy od wielkości papryk.