Sposób przygotowania:
Knedle z pokrzywą i boczkiemETAP 1:
Nadzienie
Boczek i szynkę pokroić w drobną kosteczkę, podsmażyć na oleju, wsypać posiekaną cebulę, zeszklić.
ETAP 2:
Podsmażony boczek przełożyć do innego naczynia. Na tej samej patelni zrumienić pokrojony w drobną kostkę chleb tostowy.
ETAP 3:
Zimne skwarki i grzanki połączyć z żółtym serem, wymieszać.
ETAP 4:
Ugotowane jeszcze ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę, ostudzić.
Umyte liście pokrzywy blanszować przez 2-3 minuty w osolonej wodzie, odcisnąć, zmiksować. Do zimnych ziemniaków dodać pokrzywę, jajko, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, odrobinę soli i szybko wyrobić ciasto.
ETAP 5:
Z ciasta formować niewielkie placuszki, nakładać porcje farszu, dokładnie zlepić, utoczyć podłużne knedle. W dużym garnku zagotować wodę, osolić. Stopniowo wkładać knedle i gotować 2-3 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową. Podawać okraszone zeszkloną na smalcu cebulką.