Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Knedle z pokrzywą i boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Knedle z pokrzywą i wędzonym boczkiem są bardzo smaczne. Pokrzywa nadaje knedlom ładny kolor. Polecam.

Knedle z pokrzywą i boczkiem

Składniki:

Knedle z pokrzywą i boczkiem

 

Sposób przygotowania:

Knedle z pokrzywą i boczkiem

ETAP 1:

Knedle z pokrzywą i boczkiem
Na rozgrzanym oleju podsmażyć pkrojoną wędlinę i cebulę.

Nadzienie
Boczek i szynkę pokroić w drobną kosteczkę, podsmażyć na oleju, wsypać posiekaną cebulę, zeszklić.

ETAP 2:

Knedle z pokrzywą i boczkiem
Na patelni po smażeniu boczku zrumienić grzanki.

Podsmażony boczek przełożyć do innego naczynia. Na tej samej patelni zrumienić pokrojony w drobną kostkę chleb tostowy.

ETAP 3:

Knedle z pokrzywą i boczkiem
Żółty ser wymieszać z zimnym boczkiem i grzankami.

Zimne skwarki i grzanki połączyć z żółtym serem, wymieszać.

ETAP 4:

Knedle z pokrzywą i boczkiem
Ziemniaki połączyć z pozostałymi składnikami.

Ugotowane jeszcze ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę, ostudzić.
Umyte liście pokrzywy blanszować przez 2-3 minuty w osolonej wodzie, odcisnąć, zmiksować. Do zimnych ziemniaków dodać pokrzywę, jajko, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, odrobinę soli i szybko wyrobić ciasto.

ETAP 5:

Knedle z pokrzywą i boczkiem

Z ciasta formować niewielkie placuszki, nakładać porcje farszu, dokładnie zlepić, utoczyć podłużne knedle. W dużym garnku zagotować wodę, osolić. Stopniowo wkładać knedle i gotować 2-3 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową. Podawać okraszone zeszkloną na smalcu cebulką.


Tagi:

dania knedle