Karolaa

Karolaa

Szef Kuchni
[Przepisów: 48]

Knedle ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne, proste i szybkie w wykonaniu knedle ze śliwkami. Można podawać polane masłem ze zrumienioną bułką tartą i posypać cukrem.

Knedle ze śliwkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Knedle ze śliwkami

 

 

Sposób przygotowania:

Knedle ze śliwkami
Śliwki umyć, wyjąć pestki, pokroić na ćwiartki. Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać i zmielić. Zarobić ciasto z ziemniaków, mąki pszennej i ziemniaczanej, jajek i soli. Z ciasta uformować wałek o średnicy ok 4 cm, pokroić na 2 centymetrowe kawałki, spłaszczyć, włożyć śliwkę i formować kulki. Gotować w dużej ilości wrzącej osolonej wody przez kilka minut. Wyjmować łyżką cedzakową. Podawać polane masłem ze zrumienioną bułką tartą i posypać cukrem. 
Knedle ze śliwkami
Pyszne i proste i szybkie w wykonaniu knedle ze śliwkami.