Sposób przygotowania:
Knedle ze śliwkami 5
Ziemniaki mielimy, zagniatamy z mąką i jakiem na elastyczne ciasto. Śliwki myjemy, osuszamy i pozbawiamy pestek. Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości około 0,5-1 cm i dzielimy na kwadraty o boku mniej więcej 10 cm. Na każdy kwadrat nakładamy jedną lub dwie połówki śliwki (zależnie od jej wielkości), łyżeczkę cukru i zalepiamy ciasto kształtując kulkę. Wrzucamy do gotującej się wody (nie solonej) i gotujemy 5 minut od czasu wypłynięcia knedli na wierzch. Pozdajemy pokraszone skwarkami, polane śmietaną lub bułką zasmażoną na maśle.
rozmarzona.marzena
zbysiowa
Babciagramolka
Odważna jestem ale tu bym się z Tobą zgodziła -knedle z owocami na słodko z cukrem + skwarki ? Zdecydowanie nie mój smak.
zewa
Ja skwareczki i knedle uwielbiam, ale w takim połączeniu zdecydowanie nie. No ale jak ktoś lubi ......
MagdaMM
peggi