Sposób przygotowania:
Knedle ze śliwkami i śmietaną
Jako pierwsze musimy odcedzić śliwki z syropu. Zbyt duża ilość soku może spowodować, że knedle rozpadna nam się podczas gotowania.
Do mąki dodajemy twaróg, mleko oraz jajko i zagnitamy ciasto o jednolitej konsysnecji, jeśli się lepi do rąk to dodajemy mąki.
Urywamy kawałki ciasta, robimy z nich w dłoni koło o grubości 1cm, wielkość szklanki, w srodek wkładamy śliwkę i toczymy z tego kule.
Przygotowane knedle wrzucamy na wrzacą wodę i gotujemy do miękkości.
Knedle polewamy smietanką i posypujemy cukrem. SMACZNEGO!
Do mąki dodajemy twaróg, mleko oraz jajko i zagnitamy ciasto o jednolitej konsysnecji, jeśli się lepi do rąk to dodajemy mąki.
Urywamy kawałki ciasta, robimy z nich w dłoni koło o grubości 1cm, wielkość szklanki, w srodek wkładamy śliwkę i toczymy z tego kule.
Przygotowane knedle wrzucamy na wrzacą wodę i gotujemy do miękkości.
Knedle polewamy smietanką i posypujemy cukrem. SMACZNEGO!