Jednopalnikowa

Jednopalnikowa

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Książka Kucharska: Kuchnia polska z produktami Hortex

Knedle ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kiedy na dworze zimno i zatęsknimy za większym wyborem owoców, smak lata mogą nam przywrócić mrożonki. Dziś zapraszam na pyszne domowe knedle ze śliwkami!

Knedle ze śliwkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Knedle ze śliwkami

 

 

 

 

 

 

  • 2 surowe żółtka

 

  • 3 krople wody gazowanej

 

  • 3 krople mleczka Gostyń

 

 

  • opakowanie (450 g) mrożonych śliwek bez pestek (polecam śliwki firmy Hortex)

 

  • cukier

 

 

 

  • odrobina oleju

Sposób przygotowania:

Knedle ze śliwkami
Śliwki zupełnie rozmrozić. Ziemniaki gotować w lekko osolonej wodzie ok. 20 minut. Odcedzić, dodać odrobinę masła i śmietanę i ubić tłuczkiem purée, a potem przecisnąć wszystko przez praskę. Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, jajka i żółtka, wodę gazowaną, mleczko Gostyń i szczyptę soli. Ugnieść na jednolitą masę, rozwałkować cienko i formować prostokąty o wymiarach mniej więcej 7 cm x 8 cm. Włożyć w sam środek każdego prostokąta dwie połówki rozmrożonych śliwek i zlepić ze sobą najpierw dwa przeciwległe rogi, potem pozostałe dwa (powstanie coś przypominającego kopertę), a na końcu uformować w dłoniach kształtną kulkę. Wrzucić na wrzącą, delikatnie osoloną wodę z łyżką oleju i gotować do wypłynięcia (zawsze przed wyjęciem spróbować, czy ciasto już na pewno nie jest surowe. Podawać polane roztopionym masłem i posypane cukrem z cynamonem!
Knedle ze śliwkami