Sposób przygotowania:
Knedle ze śliwkami
Śliwki zupełnie rozmrozić. Ziemniaki gotować w lekko osolonej wodzie ok. 20 minut. Odcedzić, dodać odrobinę masła i śmietanę i ubić tłuczkiem purée, a potem przecisnąć wszystko przez praskę. Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, jajka i żółtka, wodę gazowaną, mleczko Gostyń i szczyptę soli. Ugnieść na jednolitą masę, rozwałkować cienko i formować prostokąty o wymiarach mniej więcej 7 cm x 8 cm. Włożyć w sam środek każdego prostokąta dwie połówki rozmrożonych śliwek i zlepić ze sobą najpierw dwa przeciwległe rogi, potem pozostałe dwa (powstanie coś przypominającego kopertę), a na końcu uformować w dłoniach kształtną kulkę. Wrzucić na wrzącą, delikatnie osoloną wodę z łyżką oleju i gotować do wypłynięcia (zawsze przed wyjęciem spróbować, czy ciasto już na pewno nie jest surowe. Podawać polane roztopionym masłem i posypane cukrem z cynamonem!