Sposób przygotowania:
Knedle ze śliwkami wg Dominiki
Śliwki umyć, wypestkować, większe podzielić na połówki. Ostudzone ziemniaki zemleć lub przecisnąć przez praskę, wyłożyć na stolnicę. Do ziemniaków dodać mąkę, jajko i szczyptę soli, zagnieść ciasto, w razie potrzeby podsypując mąką. Ciasto podzielić na dwie porcje. Każdą rozwałkować na około 5 mm, wykrawać szklanką kółka, na środek kłaść śliwkę, posypać odrobiną cukru wymieszanego z cynamonem, zalepić i nadać kulisty kształt. Knedle wrzucać partiami do osolonej, wrzącej wody, gotować na małym ogniu około 4-5 minut od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową, osączyć i wyłożyć na półmisek. Masło roztopić na patelni, wsypać bułkę tartą, lekko zrumienić, polać knedle. Posypać cukrem i podawać z jogurtem naturalnym, śmietaną lub bez dodatków.