Sposób przygotowania:
Knedle ze śliwkami z polewą orzechową
Ugotowane ziemniaki zmielić bądź dobrze potłuc tłuczkiem. Dodać mąki, jajka i rozpuszczone przestudzone masło. Jeżeli ziemniaki nie były gotowane wcześniej z solą to należy dodać łyżeczkę soli. Wszystko razem wymieszać. Uformować 2 wałki podsypując dodatkowo mąką. Podzielić na grube plastry. Z każdego zrobić placuszek, na środku umieścić śliwkę, odrobinę cukru i formować knedle. Należy pamiętać,że polewa będzie bardzo słodka, więc z cukru można zrezygnować. Ugotować knedle w osolonej wodzie do momentu wypłynięcia do wierzchu. POLEWA: orzechy uprażyć na patelni, zdjąć z ognia, dodać miód i wymieszać. Podgrzewać, aż miód się rozpuści. Polać knedle. Smacznego!
KasiaJulcia