czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Knedle ziemniaczane z kiełbasą i kiszoną kapustą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Nietypowa a jednak bardzo smaczna wersja knedli, które są niezwykle sycące. Często je przygotowuję:)

Knedle ziemniaczane z kiełbasą i kiszoną kapustą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Knedle ziemniaczane z kiełbasą i kiszoną kapustą

 

Sposób przygotowania:

Knedle ziemniaczane z kiełbasą i kiszoną kapustą
Jedną cebulę obrać, drobno posiekać i podsmażyć na łyżce oleju. Kapustę opłukać zimną wodą, odsączyć i posiekać. Dodać podsmażoną cebulkę, szczyptę kminku, podlać 3/4 szklanki wody. Dusić na małym ogniu około 50 minut, w razie potrzeby dolać odrobinę wody. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ziemniaki zmielić w maszynce do mięsa. Dodać jajko oraz mąkę, kaszę mannę i szczyptę soli. Zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta odrywać niewielkie porcje, delikatnie rozwałkować na kształt placka o śr. około 8cm. Na środku ułożyć po kawałku kiełbasy, dokładnie zakleić. Gotować w osolonym wrzątku przez około 15 minut. Odcedzić. Pozostałą cebulkę posiekać, podsmażyć na łyżce oleju. Knedle podawać wraz z ugotowaną kapustą i podsmażoną cebulką.
Knedle ziemniaczane z kiełbasą i kiszoną kapustą
Ciasto rozwałkowac, ułozyc kawałek kiełbasy
Knedle ziemniaczane z kiełbasą i kiszoną kapustą
Knedle dokładnie zlepić i ugotować we wrzątku.