Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Knedle z ziemniaczano-dyniowego ciasta

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Knedle z ciasta ziemniaczanego z dynią mają piękny, żółty kolor. Można je przygotować z różnymi dodatkami.

Knedle z ziemniaczano-dyniowego ciasta Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Knedle z ziemniaczano-dyniowego ciasta

 

 

Sposób przygotowania:

Knedle z ziemniaczano-dyniowego ciasta
Ziemniaki ugotowane przecisnąć przez praskę, ostudzić. ( zimne przemielić w maszynce do mięsa). Dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, mus z dymi, odrobinę soli i szybko zagnieść ciasto. Utoczyć wałek, pokroić na kawałki. Z każdego kawałka uformować placuszek, ułożyć śliwkę i dokładnie zlepić formując knedle. Wkładać do wrzącej, osolonej wody i gotować 3-4 minuty wypłyniecie na powierzchnię. Podawać polane zrumienionym masłem i oprószone cukrem.
Knedle z ziemniaczano-dyniowego ciasta
Do ziemniaków dodać mus z dyni jajko i mąki
Knedle z ziemniaczano-dyniowego ciasta
Zagnieść ciasto utoczyć wałek pokroić na kawałki
Knedle z ziemniaczano-dyniowego ciasta
Formować placuszki układać śliwki i dokładnie zlepić
Knedle z ziemniaczano-dyniowego ciasta
Gotować we wrzącej osolonej wodzie około 3-4 minuty