Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Knedle ziemniaczane z morelami

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 17

mięciutkie, ze słodkimi owocami w środku, chłopcy prosili o takie od kilku dni ;-)

Knedle ziemniaczane z morelami

Składniki:

Knedle ziemniaczane z morelami

 

  • 2,5 szkl. ugotowanych, zmielonych ziemniaków
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 20 szt. małych moreli (ew. śliwek)
  • 20 kostek cukru
  • 1 szkl. śmietany
  • 1 op. cukru waniliowego 16 g
  • 3 łyżeczki cukru kryształu
  • do gotowanie: osolony wrzątek

Sposób przygotowania:

Knedle ziemniaczane z morelami
Oczywiście przygotowując knedle widoczne na zdjęciu wykorzystałam morele zamrożone latem. Wypestkowałam je, "nadziałam" cukrem i tak zamroziłam w woreczkach, po 20 szt. - do knedli wkładałam zamrożone. Podam jednak sposób przygotowania ze świeżymi owocami. Owoce umyć, osączyć, naciąć do połowy, usunąć pestki a w ich miejsce włożyć po 1 kostce cukru, "zamknąć" owoc. Jeśli nie mamy cukru w kostkach możemy użyć zwykłego wsypując po ok. 0,5 łyżeczki do każdej moreli/śliwki. Zimne ziemniaki przełożyć do miski, wbić jajka i wyrabiać ciasto dosypując makę. Ciasto powinno być zwarte, elastyczne, może się lepić, ale to nie przeszkadza. Podzielić je na 20, m/w równych kawałków (ja nabieram porządną, czubatą łyżkę). Każdą część rozpłaszczyć na dłoni i na środku położyć owoc, dokładnie zlepić brzegi formujać kulę. Knedle kłaść na osolony wrzątek (w dwóch turach, nie wszystkie naraz), po zagotowaniu wody zmniejszyć nieco ogień (woda ma lekko wrzeć) i gotować ok. 8-10 min. Podawać ze śmietaną wymieszaną z cukrem waniliowym i kryształem. Można posypać cynamonem, ja dodałam posiekaną, suszoną żurawinę. Można też polać knedle roztopionym masłem z bułką tartą.