Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Knedle ziemniaczano-serowe ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Przepis na knedle mojej babci

Knedle ziemniaczano-serowe ze śliwkami

Składniki:

Knedle ziemniaczano-serowe ze śliwkami

 

  • 1/2 kg ser twarogowy,
  • 1/2 kg ziemniaki ugotowane,
  • 2 szt jajka,
  • 1 szt żółtko jaja,
  • 10 dag mąka,
  • 2 łyżeczki cukier waniliowy,
  • 1/2 kg śliwki węgierki bez pestek,
  • do smaku Sól,
  • do smaku cukier

 

Sposób przygotowania:

Knedle ziemniaczano-serowe ze śliwkami
Ugotowane, ostudzone ziemniaki razem z serem twarogowym przemleć w maszynce. Mąkę przesiać na stolnicę, wsypać ziemniaki z serem, dodać jajka, żółtko, cukier waniliowy i szybko zagnieść ciasto. Uformować wałek, pokroić na kawałki. Każdy kawałek rozpłaszczyć, położyć na środek śliwkę, zlepić i uformować knedle. Wrzucać do wrzącej osolonej wody, zagotować pod przykryciem, następnie zdjąć przykrywkę i gotować aż śliwki będą miękkie. Podawać okraszone stopionym masłem lub ze śmietaną, posypane cukrem.