Sposób przygotowania:
Kociaczek
Należy przygotować niezbędne składniki na ciasteczka- kotki. W tym celu należy do rondelka włożyć miód oraz przyprawę do piernika, cukier, masło i rozpuścić składniki na małym ogniu wciąż je mieszając aby się nie przypaliły, zdjąć z ognia i ostudzić w kąpieli wodnej składniki, następnie, należy mąkę przesiać na stolnicę, w mące zrobić wgłębienie i wlać zawartość rondelka, wbić jajka, dodać kakao i proszek do pieczenia, wymieszać składniki, następnie zagnieść gładkie ciasto. Ciasto powinno odchodzić od rąk. Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkować je na grubość 0,5 cm. Przy pomocy wykrawaczki wykrawać kotki lub inne kształty, następnie układać je na blasze wyścielonej papierem do pieczenia i wstawić do pieczenia do gorącego piekarnika do temperatury 180 stopni C, na około 15 minut. Wyjąć pierniki, ostudzić i w dowolny sposób dekorować.
misia14
agnieszkalider
marietta