Sposób przygotowania:
Kocie oczka 5
Margarynę i smalec ścieramy na tarce. Mąke umieszczamy na stolnicy dodajemy startą wcześniej margarynę i smalec, wybijamy dwa jaj w całości, wsypujemy jedną łyżeczkę amoniaku, jedną szklankę cukru oraz szklankę śmietany. Z 3 jaj kurzych oddzielamy żółtka od białek i dodajemy do reszty składników same żółtka. Wszytko razem ugniatamy do momentu powstania zbitego ciasta. Ugniecione ciasto wałkujemy, dzielimy na 2 części, z jednej połowy wycinamy kólłka, z drugiej oponki tej samej wielkości, wycięte koła i oponki pieczemy w tem. 180 stopni przez ok 20-30 min, odstawiamy do ostygnięcia. Ostudzone ciasteczka w kształcie kółek smarujemy dżemem przekładamy ciasteczkiem w kształcie oponki, posypujemy cukrem pudrem