marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Kociołek azjatycki prosto z woka.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Mięso pokroić na średnie paseczki i obsmażyć,warzywa umyć i pokroić oraz dodać do woka wraz z grzybami,kiełkami i smażyć całość i poddusić

Kociołek azjatycki prosto z woka.

Składniki:

Kociołek azjatycki prosto z woka.

 

  • Pół kilo wieprzowiny lub wołowiny,
  • 1 kapusta pekińska,
  • 2 duże papryki-zielona i czerwona,
  • pęczek selera naciowego,
  • paczka grzybów mun,
  • puszka kukurydzy konserwowej małej,
  • kiełki sojowe,
  • sos sojowy,ostra papryczka,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Kociołek azjatycki prosto z woka.
Mięso opłukać pod bieżącą wodą i odsączyć,a potem pokroić na paseczki średniej wielkości paluszka.Warzywa umyć i pokroić,a
grzyby kilka godzin wcześniej namoczone połączyć z małą kukurydzą konserwową i kiełkami.Olej rozgrzać i obsmażyć lekko
kawałki wieprzowiny najlepiej,ale nie za mocno,potem dodawać stopniowo warzywa i dodatki chińskie jak kiełki,grzybki mun i małą
papryczkę chilli,bądź nie całą,aby danie nie było zbyt ostre w smaku i smażyć dalej mieszając niemal cały czas na średnim ogniu.Na koniec można poddusić,zalewając niewielką ilością wody,
i wreszcie doprawić sosem sojowym lub Worcester,jaki zwykle u-
-żywam do zupek chińskich lub podobnych potraw.Podawać z
makaronem sojowym lub ryżem białym czy żółtym.