Sposób przygotowania:
Kociołek meksykański
Mięso mielone przyprawiamy warzywkiem i czosnkiem. Następnie smażymy przyprawione mięso na gorącym oleju. Usmażone mięso przykładamy do większego garnka. Na patelni podduszamy pokrojoną w kostkę cebulę i dodajemy do garnka z mięsem. Garnek stawiamy na średnim ogniu. Dodajemy przepłukaną zimną wodą na durszlaku czerwoną fasolę. Przykrywamy garnek, co jakiś czas mieszamy żeby potrawa się nie przypaliła. W czasie, gdy potrawa się gotuje, odsączamy pomidory z puszki, kroimy je i dodajemy do garnka (sok pozostały mi z pomidorów w puszcze odlewam do słoiczka i wykorzystuję do zupy pomidorowej). Ponownie przykrywamy i gotujemy dalej. Po chwili dodajemy paczkę papryki, mieszamy, paczkę tymianku i mieszamy. Gotujemy chwilkę i powtarzamy czynność, czyli dodajemy paprykę i tymianek. Dodajemy także do smaku chili - w zależności kto jak bardzo pikantne potrawy lubi. Gotujemy jakieś 5-10 minut, co jakiś czas należy przemieszać żeby się nie przypaliło.
Najlepiej smakuje z chlebkiem posmarowanym masłem czosnkowym.
Smacznego :)
Najlepiej smakuje z chlebkiem posmarowanym masłem czosnkowym.
Smacznego :)