Klaudynka

Klaudynka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 125]

Kociołek ziemniaczano - kalafiorowy.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Danie z rodzaju 'wrzuć wszystko, co masz', kociołek wyszedł pyszny i sycący.

Kociołek ziemniaczano - kalafiorowy. Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kociołek ziemniaczano - kalafiorowy.

 

  • 400g mięska mielonego (chudego, najlepiej z łopatki)

 

  • pęczek szczypiorku

 

 

 

  • łyżeczka koncentratu pomidorowego

 

 

 

 

  • 1/2 średniej cebulki

 

  • 1 kostka rosołowa

 

  • 3-4 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Kociołek ziemniaczano - kalafiorowy.
Obieramy ziemniaki i grubo siekamy. Kalafiora dzielmy na drobne różyczki. Wrzucamy warzywa do głębokiego garnka i polewamy olejem. Wstawiamy na mały ogień. Do naczynia wlewamy śmietankę i mleko. Wrzucamy kostkę i wkladamy koncentrat. Mieszamy. Szczypior myjemy i siekamy, dodajemy razem z ziołami, solą i pieprzem do sosu. Na rozgrzanej patelni smażymy mięso mielone. Obieramy cebulkę, kroimy i wrzucamy do mięsa. Czekamy aż wszystko się zarumieni i przekladamy do kociołka z warzywami. Zalewamy wszystko sosem i dusimy na małym ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając przez ok. 30-40 min.
Kociołek ziemniaczano - kalafiorowy.
Do kociołka możemy wrzucac różne warzywa, co akurat lubimy
Kociołek ziemniaczano - kalafiorowy.
Sos trzeba dokładnie wymieszać, można go wstawić do ciepłej wody, żeby ułatwić sobie zadanie