kasperki2

kasperki2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 255]

Kogut pieczony z ziemniakami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kogut lub kura wybór należy do Ciebie :)

Kogut pieczony z ziemniakami

Składniki:

Kogut pieczony z ziemniakami

 

  • 1 młody kogut
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 2 cebule
  • 1 łyżka słodkiej papryki w wproszku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka pieprzu ziołowego
  • 1 szklanka oleju
  • 1 łyżka majeranku
  • 10 ziemniaków

Sposób przygotowania:

Kogut pieczony z ziemniakami
Koguta myjemy i suszymy. W naczyniu w którym będziemy go piec mieszamy: olej, paprykę, sól, pieprz, majeranek. Z tak otrzymanej zaprawy dokładnie smarujemy całego koguta. Następnie faszerujemy go warzywami i "zamykamy" tył koguta - kogut w całości musi zostać nafaszerowany. Po nafaszerowaniu wlewamy trochę zalewy ok.2 łyżek i staramy się aby olej rozlał się po całości ważyw. Wstawiamy kogucika do nagrzanego uprzednio piekarnika (ok.160*C) na 10 min. Następnie wyciągamy go i wkładamy również uprzednio podgotowane ziemniaki (ziemniaki muszą być na 1/2 twardo inaczej się rozpróżą w piekarniku).Całość pieczemy z ziemniakami ok 30-40 min - zależy od starości koucika :) Podajemy na stół w naczyniu w którym był pieczony.

Tagi:

ziemniaki