Sposób przygotowania:
Kogut pieczony z ziemniakami
Koguta myjemy i suszymy. W naczyniu w którym będziemy go piec mieszamy: olej, paprykę, sól, pieprz, majeranek. Z tak otrzymanej zaprawy dokładnie smarujemy całego koguta. Następnie faszerujemy go warzywami i "zamykamy" tył koguta - kogut w całości musi zostać nafaszerowany. Po nafaszerowaniu wlewamy trochę zalewy ok.2 łyżek i staramy się aby olej rozlał się po całości ważyw. Wstawiamy kogucika do nagrzanego uprzednio piekarnika (ok.160*C) na 10 min. Następnie wyciągamy go i wkładamy również uprzednio podgotowane ziemniaki (ziemniaki muszą być na 1/2 twardo inaczej się rozpróżą w piekarniku).Całość pieczemy z ziemniakami ok 30-40 min - zależy od starości koucika :) Podajemy na stół w naczyniu w którym był pieczony.