mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Kokardki i rurki w sosie cebulowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Proste, błyskawiczne i bardzo smaczne danie makaronowe:)

Kokardki i rurki w sosie cebulowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kokardki i rurki w sosie cebulowym

 

  • garść makaronu kokardki (fusilli)
  • garść makaronu rurki (penne)
  • 1 cebula
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 200 ml śmietany 30%
  • natka pietruszki
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • pieprz
  • kilka czarnych oliwek

Sposób przygotowania:

Kokardki i rurki w sosie cebulowym
Makaron kokardki i rurki wrzucam na wrzącą i lekko posoloną wodę, gotuję ok. 12 minut al dente. W międzyczasie w rondelku rozgrzewam olej, wkładam do niego obraną i drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek, smażę całość do lekkiego zrumienienia. Wlewam wtedy słodką śmietankę, dodaję część posiekanej natki pietruszki, sól i pieprz, czarne oliwki, mieszam dokładnie i chwilę razem wszystko gotuję na niewielkim ogniu. Na koniec dodaję do sosu ugotowany makaron, gotuję parę minut, aż sos dokładnie oblepi makaron. Danie przekładam na talerze i posypuję resztą natki pietruszki.
Kokardki i rurki w sosie cebulowym
Cebulę i czosnek obieram, drobno siekam nożem
Kokardki i rurki w sosie cebulowym
NA rozgrzany olej w rondelku wrzucam posiekaną cebulę i czosnek
Kokardki i rurki w sosie cebulowym
Do podsmażonych warzyw wlewam śmietankę i mieszam
Kokardki i rurki w sosie cebulowym
NA koniec doprawiam sos i dodaję ugotowany makaron

Tagi:

makaron cebula