darmiona

darmiona

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 304]

Książka Kucharska: Najlepsze przepisy z makaronem Mamma Mia

Kokardki Mamma Mia! z bakłażanem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Szybki, prosty i aromatyczny makaron

Kokardki Mamma Mia! z bakłażanem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kokardki Mamma Mia! z bakłażanem

 

  • 300 g makaronu kokardki Mamma Mia!
  • 1 bakłażan
  • 1 puszka pomidorów krojonych - bez skórki
  • garść listków bazylii
  • oliwa bazyliowa (można zastąpić zwykłą)
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, papryka ostra
  • parmezan, kuleczki mozzarelli

Sposób przygotowania:

Kokardki Mamma Mia! z bakłażanem
Bakłażana umyć, pokroić w większą kostkę. Przełożyć do miski, posolić i odstawić, żeby puścił sok. Następnie odlać sok, opłukać bakłażana i osuszyć ręcznikiem papierowym. Na patelni z rozgrzaną oliwą podsmażyć bakłażana. Dodać pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek i porwane listki bazylii. Doprawić solą, papryką i gotować kilka minut - aż bakłażan zmięknie. W międzyczasie ugotować makaron w osolonej wodzie. Polać sosem ugotowany makaron, posypać płatkami parmezanu i ułożyć po kulce mozzarelli. Przybrać świeżą bazylią.
Kokardki Mamma Mia! z bakłażanem
Bakłażana podsmażyć na patelni z rozgrzaną oliwą
Kokardki Mamma Mia! z bakłażanem
Do podsmażonego bakłażana dodać pomidory
Kokardki Mamma Mia! z bakłażanem
Do sosu dodać czosnek i listki świeżej bazylii
Kokardki Mamma Mia! z bakłażanem
Ugotowany w osolonej wodzie makaron Mamma Mia!