SUPERPRZEPIS

Kokardki w sosie śmietanowym z pesto i boczkiem

  • 3
  • kar.mal
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Kokardki w sosie śmietanowym z pesto i boczkiem

Myślę, że ta potrawa szczególnie zasmakuje miłośnikom carbonary i większości mężczyzn ze względu na dużą ilość boczku, a także wszystkim rozkochanym we włoskiej kuchni i aromatycznym bazyliowym pesto.

Składniki:

Kokardki w sosie śmietanowym z pesto i boczkiem

 

  • 400 g makaronu kokardek
  • 6 łyżek bazyliowego pesto
  • 400 g świeżego lub mrożonego zielonego groszku
  • 400 g mięsistego boczku
  • 250 ml śmietany 30%
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Kokardki w sosie śmietanowym z pesto i boczkiem

ETAP 1:

Kokardki w sosie śmietanowym z pesto i boczkiem
Boczek podsmażamy na małym ogniu żeby tłuszcz dobrze się wytopił

Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Groszek również gotujemy do miękkości we wrzątku i odcedzamy. Boczek kroimy w 0,5cm kostkę i podsmażamy na suchej patelni do zarumienienia.

ETAP 2:

Kokardki w sosie śmietanowym z pesto i boczkiem
Śmietankę wlewamy powoli uważając żeby się nie zwarzyła.

Dajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i wlewamy śmietankę. Podgrzewamy na małym ogniu często mieszając, dodajemy pesto i groszek.

ETAP 3:

Kokardki w sosie śmietanowym z pesto i boczkiem
Po dodaniu groszku delikatnie mieszamy i nie zapominamy o doprawieniu czarnym pieprzem.

Następnie dodajemy makaron, doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem i danie gotowe. Wyłożone na talerze kokardki przyozdabiamy świeżymi listkami bazylii.