halina

halina

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 717]

Kokardki z łososiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Smaczne danie na spotkanie towarzyskie.

Kokardki z łososiem

Składniki:

Kokardki z łososiem

 

  • zielona soczewica 10 dag
  • szalotka 2 sztuki
  • masło 2 łyżki
  • kremówka 20 dag
  • sok z cytryny 3 łyżki
  • mleko 1/8 litra
  • zasmażka błyskawiczna 2 łyżki
  • makaron kokardki 40 dag
  • wędzony łosoś 12 dag
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Kokardki z łososiem
Soczewicę namoczyć w zimnej wodzie,odstawić na 30 minut.Przełożyć na sitko,dobrze osączyć.Zagotować 250 ml wody.Do wrzątku włożyć soczewicę,gotować ok.20 minut na niewielkim ogniu.Dokładnie odcedzić.Szalotki obrać,pokroić w kosteczkę,dusić minutę na maśle.Dodać śmietanę,mleko i sok z cytryny,zagotować.Wsypać zasmażkę,ponownie zagotować.Przyprawić solą i pieprzem.Makaron gotować 10 minut w osolonej wodzie.Odcedzić,przemieszać z soczewicą,sosem i paseczkami łososia.Ewentualnie udekorować.