Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Kokardki z tuńczykiem i kaparami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Nie sądziłam, że tuńczyk, rodzynki i kapary może stworzyć tak wspaniały duet.

Kokardki z tuńczykiem i kaparami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kokardki z tuńczykiem i kaparami

 

  • makaron kokardki 300g,
  • oliwa 1/4 szklanki,
  • 1 cebula,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 puszka tuńczyka w oleju,
  • 1,5 łyżki kaparów,
  • 3 płaskie łyżki rodzynek (około 50g),
  • garść natki

 

Sposób przygotowania:

Kokardki z tuńczykiem i kaparami
Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu z odrobiną oliwy. Wodę z gotowania pozostawiamy, a makaron odcedzamy i przekładamy do garnka. W między czasie na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy czosnek i cebulę. Smażymy je około 5 minut na złoty kolor. Następnie na patelnię dodajemy odsączanego tuńczyka i kapary oraz rodzynki. Wlewamy również wodę z gotowania makaronu tak, aby otrzymać odpowiednią konsystencję sosu (około 1/2 szklanki). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Następnie dodajemy posiekaną natkę. Powstały sos mieszamy z makaronem i od razu podajemy posypany natką. Smacznego :)
Kokardki z tuńczykiem i kaparami
W między czasie na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy czosnek i cebulę.
Kokardki z tuńczykiem i kaparami
Następnie na patelnię dodajemy odsączanego tuńczyka i kapary oraz rodzynki.
Kokardki z tuńczykiem i kaparami
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Następnie dodajemy posiekaną natkę.
Kokardki z tuńczykiem i kaparami
Powstały sos mieszamy z makaronem i od razu podajemy.

Tagi:

makaron kapary