Ewa27

Ewa27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 294]

Kokosowa babka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Prosta w przygotowaniu, a zarazem bardzo smaczna. Doskonale smakuje z kubkiem ciepłej herbaty. Moim zdaniem kokosowa babka to ciasto, które spodoba się zarówno fanom nowoczesnych wypieków, jak i tradycyjnych smakołyków.

Kokosowa babka

Składniki:

Kokosowa babka

na ciasto

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 100 ml oleju
  • 100 g cukru pudru
  • 50 ml wody
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 20 ml soku z cytryny
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 4 jajka

Sposób przygotowania:

Kokosowa babka
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej i mleko kokosowe. Miksujemy. Do masy dodajemy mąkę, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia. Miksujemy. Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą formy keksowej. Pieczemy około 50-60 minut w 180 stopniach. Studzimy.

Cukier puder, ciepłą wodę oraz sok z cytryny mieszamy.

Powstałym lukrem ozdabiamy ciasto.