dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1189]

Kokosowa napoleonka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 170
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo łatwa w przygotowaniu napoleonka sporządzona ze słodkiej masy i słonych krakersów, które przełamują słodki smak ciasta.

Kokosowa napoleonka

Składniki:

Kokosowa napoleonka

 

  • 2 opkowania krakersów
  • 3 żółtka
  • 1 l mleka
  • 1 szkl cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 kostka margaryny
  • 1 bydyń waniliowy
  • 1 szkl mąki
  • 200 g wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

Kokosowa napoleonka

Krok 1:

Kokosowa napoleonka
W mleku dokładnie mieszamy mąkę, żółtka i cukier.

1/3 części mleka odlewamy. W pozostałym mleku rozpuszczamy cukier, cukier waniliowy, budyń, mąkę. Dodajemy żółtka i połowę wieków kokosowych i dokładnie mieszamy.

Krok 2:

Kokosowa napoleonka
Masę gotujemy na wolnym ogniu, cały czas mieszając.

Pozostałe mleko zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy mleko z zawiesiną i gotujemy na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia.

Krok 3:

Kokosowa napoleonka
Krakersy przekładamy masą i schładzamy w lodówce.

Odkładamy 1 szklankę masy. Dno formy wykładamy krakersami. Wylewamy połowę masy. Na masie układamy ciastka i zalewamy pozostałą masą.

Przykrywamy krakersami i oblewamy odłożoną masą.

Wierzch ciasta posypujemy pozostałymi wiórkami.

Ciasto schładzamy w lodówce.

Smacznego!

Tagi:

ciasto deser