Sposób przygotowania:
Napoleonka czarno - biała
Mleko rozlać do 2 garnków po 1 litrze do każdego,budynie wsypać do 2 niskich szerokich słoików(czekoladowe osobno,waniliowe osobno). Do proszku budyniowego czekoladowego i waniliowego,dodać po 8 łyżek cukru.Odlać z każdego garnka po 1/2 litra mleka i dokładnie wymieszać,żeby nie było grudek. Zagotować mleko do budyniu czekoladowego dodać 1/2 masła roślinnego,wlać budyń i mieszając ugotować na gęsto. Blaszkę o wymiarach 25x40 cm wyłożyć warstwą herbatników,wylać gorący budyń czekoladowy,dokładnie wygładzić żeby było równo.Ułożyć na gorący budyń warstwę herbatników i dobrze docisnąć. Wstawić mleko do budyniu waniliowego ,włożyć 1/2 masła roślinnego i zagotować,dokładnie wymieszać rozrobiony proszek budyniowy ,wlać do gotującego mleka i ugotować na gęsto,wyłożyć na warstwę herbatników,dokładnie wygładzić i znów ułożyć warstwę herbatników,dokładnie docisnąć. Wystawić w chłodne miejsce do zastygnięcia. Czekoladę z orzechami zetrzeć na tarce na grubych oczkach.Galaretki pomarańczowe rozpuścić w 800 ml wrzącej wody(4 szklanki po 200ml)odstawić do lekkiego stężenia. Chłodną napoleonkę posypać tartą czekoladą, polać łyżką tężejącą galaretką,odstawić do zastygnięcia. Smacznego.
kinga
miniaeryk
Natala1210
ania 25
ania205