anullka7

anullka7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 514]

Napoleonka czarno - biała

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 28

Polecam ,napoleonka smakuje wyśmienicie i pięknie się kroi(maczamy nóż w gorącej wodzie)

Napoleonka czarno - biała

Składniki:

Napoleonka czarno - biała

 

  • 2 litry mleka
  • 1 masło roślinne 250 gram
  • 4 budynie waniliowe bez cukru
  • 4 budynie czekoladowe bez cukru
  • 16 łyżek cukru
  • 10 paczek herbatników po 50 gram każda
  • 1 tabliczka czekolady z orzechami 100 gram
  • 2 galaretki pomarańczowe

Sposób przygotowania:

Napoleonka czarno - biała
Mleko rozlać do 2 garnków po 1 litrze do każdego,budynie wsypać do 2 niskich szerokich słoików(czekoladowe osobno,waniliowe osobno). Do proszku budyniowego czekoladowego i waniliowego,dodać po 8 łyżek cukru.Odlać z każdego garnka po 1/2 litra mleka i dokładnie wymieszać,żeby nie było grudek. Zagotować mleko do budyniu czekoladowego dodać 1/2 masła roślinnego,wlać budyń i mieszając ugotować na gęsto. Blaszkę o wymiarach 25x40 cm wyłożyć warstwą herbatników,wylać gorący budyń czekoladowy,dokładnie wygładzić żeby było równo.Ułożyć na gorący budyń warstwę herbatników i dobrze docisnąć. Wstawić mleko do budyniu waniliowego ,włożyć 1/2 masła roślinnego i zagotować,dokładnie wymieszać rozrobiony proszek budyniowy ,wlać do gotującego mleka i ugotować na gęsto,wyłożyć na warstwę herbatników,dokładnie wygładzić i znów ułożyć warstwę herbatników,dokładnie docisnąć. Wystawić w chłodne miejsce do zastygnięcia. Czekoladę z orzechami zetrzeć na tarce na grubych oczkach.Galaretki pomarańczowe rozpuścić w 800 ml wrzącej wody(4 szklanki po 200ml)odstawić do lekkiego stężenia. Chłodną napoleonkę posypać tartą czekoladą, polać łyżką tężejącą galaretką,odstawić do zastygnięcia. Smacznego.