SUPERPRZEPIS

Kokosowa rolada bez pieczenia

  • 2
  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 15
Kokosowa rolada bez pieczenia Więcej zdjęć (2)

Rolada dla amatorów wiórek kokosowych, przygotowana bez udziału piekarnika i przechowywana w lodówce staje się idealnym deserem na upały.

Składniki:

Kokosowa rolada bez pieczenia

ciasto herbatnikowe:

  • 25 dag herbatników
  • 3 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki zimnej przegotowanej wody

masa kokosowa:

  • 20 dag masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 20 dag wiórek kokosowych
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 2 łyżki likieru kokosowego

dodatkowo:

  • 10 dag polewy czekoladowej

Sposób przygotowania:

Kokosowa rolada bez pieczenia

ETAP 1:

Kokosowa rolada bez pieczenia
Masa wychodzi pysznie kokosowa i smaczna.

Masło utrzeć z cukrem pudrem na krem do utartego kremu dodać wiórki kokosowe i skórkę pomarańczową, dokładnie wymieszać i na koniec dodać likier kokosowy. Przygotowaną masę wstawić do lodówki, a w tym czasie przygotować ciasto herbatnikowe.

ETAP 2:

Kokosowa rolada bez pieczenia
Z podanych składników szybko zagnieść ciasto.

Herbatniki zmielić, dodać do nich kakao i wodę, szybko zagnieść jednolite ciasto.

ETAP 3:

Kokosowa rolada bez pieczenia
Ciasto rozwałkować w miarę równy placek.

Na kawałku foli aluminiowej rozwałkować ciasto herbatnikowe na grubość około 1 cm

ETAP 4:

Kokosowa rolada bez pieczenia
Zwinąć ładną i równą roladę na kawałku folii.

na cieście rozsmarować lekko schłodzoną masę kokosową i ostrożnie zwinąć roladę,owinąć ją folią aluminiową i odstawić na kilka godzin do lodówki, aby dobrze zastygła.

ETAP 5:

Kokosowa rolada bez pieczenia
Wierzch rolady posmarować polewą.

Kiedy rolada dostatecznie stwardnieje rozwinąć ja z folii i po wierzchu polać rozpuszczoną polewą czekoladową i po jej zastygnięciu kroić ostrym nożem, roladę cały czas przechowywać w lodówce.