Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Kokosowe ciasteczka z orzechową masą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ciasteczka te mają jedną wadę, bardzo szybko znikają ze stołu;)

Kokosowe ciasteczka z orzechową masą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kokosowe ciasteczka z orzechową masą

 

  • 25 dag mąki pszennej
  • 10 dag mąki ziemniaczanej
  • 2-3 łyżki kakao
  • 1/2 szkl wiórek kokosowych
  • 20 dag masła
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 żółtka
  • 2/3 szkl cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa
  • 20 dag masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 20-25 dag biszkoptów
  • 3 łyżki mielonych orzechów arachidowych
  • 2-3 łyżki spirytusu
  • 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
  • 1 opakowanie białego lukru
  • wiórki kokosowe do posypania

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kokosowe ciasteczka z orzechową masą
Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną, kakao i proszkiem do pieczenia. Przesiać na stolnicę dodać masło i dokładnie posiekać. Następnie wsypać wiórki kokosowe, cukier puder, dodać żółtka, śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 1/2 cm. foremką wycinać ciasteczka. Układać na przygotowanej blaszce i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 15 minut. Masa: Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać pokruszone biszkopty, orzechy, spirytus, aromat i dokładnie wymieszać. Zimne ciasteczka przekładać masą, polukrować i obtoczyć w wiórkach kokosowych.
Kokosowe ciasteczka z orzechową masą
Foremką wycinać ciasteczka i układać na przygotowanej blaszce
Kokosowe ciasteczka z orzechową masą
Z pokrószonych biszkoptów masła orzechów i alkocholu zrobić masę
Kokosowe ciasteczka z orzechową masą
Zimne ciasteczka przekładać przygotowaną masą

Tagi:

biszkopt