Sposób przygotowania:
Kokosowe maślane ciasteczka z pianką
Rozgrzać piekarnik do 190C. Ubić mikserem miękkie masło z cukrem pudrem, potem dodać jajko, wanilię, szczyptę soli i ubijać aż ciasto będzie gładkie. Zmniejszyć obroty dosypać kokos, mąkę, miksować do połączenia. Ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, zagnieść, uformować długi wałek o średnicy naszej 5 złotówki. Ostrym nożem pokroić na plastry o grubości 4mm (można przed krojeniem zawinąć wałek ciasta w folię i schłodzić w lodówce przez 20 minut, będzie się wtedy łatwiej kroić i będą wszystkie jednakowych kształtów). Ciastek ma być parzysta liczba. Piec ciastka partiami na papierze do pieczenia przez 14 minut na złoty kolor. Odstawić do ostudzenia. Pianki poprzecinać na pół. Połowę ciastek u mnie 18 sztuk posmarować dżemem, a na drugiej połowie ułożyć po połówce pianki. Blachę ciastek z piankami wstawić do piekarnika na 2 minuty aż pianki się stopią. Wyjąć z piekarnika, połączyć ciastka jak kanapki, czyli górę z pianką docisnąć do ciastka z dżemem. Włożyć ciastka na 10 minut do lodówki. Wiórki kokosowe i trochę dżemu włożyć do osobnych miseczek. Każde ciastko obtoczyć brzegiem w dżemie, a potem obtoczyć w kokosie. Gotowe.