Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Kokosowe muffiny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mocno kokosowe, wilgotne babeczki, szybkie w wykonaniu.

Kokosowe muffiny Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kokosowe muffiny

 

  • wiórki kokosowe - 230g,
  • mleko - 310ml,
  • miód - lekko kopiasta łyżeczka,
  • cukier - 125g,
  • mąka pszenna tortowa - 70g,
  • jaja L (o temp pokojowej) - 2,
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki,
  • papilotki oraz forma do muffin.

Sposób przygotowania:

Kokosowe muffiny
Do rondelka wlać mleko i dodać miód, zagotować i zdjąć z ognia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Wymieszać suche składniki, czyli mąkę, wiórki, cukier i proszek do pieczenia. Jaja dokładnie roztrzepać. Powoli wlewać gorące mleko do suchych składników, energicznie i dokładnie mieszać. Na koniec wlać jaja i wymieszać. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami. Wlać ciasto do papilotek, niemal do pełna. Piec w 180 stopniach przez 25-30 minut. Gdyby babeczki za bardzo się rumieniły można przykryć je pergaminem.
Kokosowe muffiny
Do suchych składników wlewać gorące mleko
Kokosowe muffiny
Dodać dobrze roztrzepane jaja i wymieszać
Kokosowe muffiny
Masą napełnić papilotki w formie na muffiny
Kokosowe muffiny
Piec w 180 stopniach przez 25-30minut i przestudzić