SUPERPRZEPIS

Kokosowe naleśniki wg iziona

  • 4
  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 15
Kokosowe naleśniki wg iziona Więcej zdjęć (5)

Bardzo mocno kokosowe naleśniki, nawet suche bez dodatków są pyszne.

Składniki:

Kokosowe naleśniki wg iziona

 

  • 2 szklanki o pojemności 220 ml mąki
  • 1 szklanka (220ml) wiórek kokosowych
  • 250 ml mleczka kokosowego
  • 220 ml wody
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Sposób przygotowania:

Kokosowe naleśniki wg iziona
Mąkę przesiać, wymieszać na sucho z wiórkami, cukrem i proszkiem do pieczenia, wbić jajka, dolać wodę i mleko. Wszystko dokładnie ubić do uzyskania pęcherzyków powietrza. Gotowe ciasto odstawić na kilka minut, gdyby w tym czasie za bardzo zgęstniało to dolać troszkę wody lub mleka. Patelnie nagrzać i tylko delikatnie natłuścić na środku wylać porcję ciasta i pozwolić mu się rozlać, smażyć na złoty kolor z obu stron. Podawać gorące z dowolnym dżemem lub jogurtem.
Kokosowe naleśniki wg iziona
Ciasto na naleśniki musi być bardzo dobrze ubite
Kokosowe naleśniki wg iziona
Ciasto lać porcjami na tylko natłuszczoną patelnię
Kokosowe naleśniki wg iziona
Naleśniki smażyć do uzyskania złotego koloru z obu stron
Kokosowe naleśniki wg iziona
Naleśniki same w sobie są bardzo smaczne, mają kokosowy smak

Tagi:

jajko jajka