domagi

domagi

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 70]

Kokosowe ptysie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Delikatne ptysie przygotowane na mleku kokosowym. Przełożone bitą śmietaną i dużą ilością świeżych owoców.

Kokosowe ptysie

Składniki:

Kokosowe ptysie

Ptysie

  • 1/2 szklanki mleczka kokosowego;

 

  • 1/2 szklanki wody;

 

 

 

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;

 

  • 1/2 łyżeczki cukru, szczypta soli;

 

Dodatkowo

 

  • 300 g mascarpone;

 

  • cukier puder do smaku i do posypania;

 

  • dużo ulubionych letnich owoców (u mnie czereśnie truskawki, brzoskwinie, itp.;

Sposób przygotowania:

Kokosowe ptysie
Do rondelka wlać mleko kokosowe, wodę i olej, zagotować. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, cukier i szczyptę soli, cały czas mieszać, aż ciasto zacznie odstawać od brzegów. Odstawić do ostygnięcia. Gdy ciasto ostygnie dodawać po jednym jajku miksując cały czas. 

Na blasze wysmarowanej olejem/margaryną nakładać porcje ciasta. Piec w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku około 30 minut. 

Do zimnej metalowej miski wlać zimną kremówkę i mascarpone, ubijać do uzyskania zwartej konsystencji, dodać cukier puder do smaku. Można dodać pokrojone owoce od razu, u nas każdy dodawał sobie według upodobań. 

Wystudzone ptysie przekroić, przełożyć bitą śmietaną i owocami, posypać cukrem pudrem.