WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1884]

Kokosowe racuszki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Delikatnie kokosowe racuszki drożdżowe na świeżych drożdżach, podane z cukrem pudrem. Idealne na podwieczorek.

Kokosowe racuszki Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Kokosowe racuszki

 

  • 15 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • Cukier puder do posypania
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kokosowe racuszki

ETAP 1:

Drożdże wkruszyć do miseczki. Dosypać cukier i łyżkę mąki. Dolać ciepłe mleko. Wymieszać dokładnie i odstawić na kilkanaście minut. Resztę mąki wsypać do miski. Dosypać wiórki kokosowe. Wbić jajko. Dodać wyrośnięty zaczyn. Zmiksować na jednolite ciasto. Miskę nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i wyłożyć porcje ciasta. Placki smażyć na małym ogniu z obu stron na rumiano i wykładać na talerz przykryty ręcznikiem papierowym.

Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Kokosowe racuszki
Kokosowe racuszki
Porcje ciasta drożdżowego wyłożone na patelnię
Kokosowe racuszki
Drożdżowe ciasto kokosowe po wyrośnięciu w misce
Kokosowe racuszki
Wiórki kokosowe dodane do składników na placki
Kokosowe racuszki
Wymieszany zaczyn drożdżowy