Sposób przygotowania:
Kotleciki z ciecierzycy
1. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kosteczkę i smażymy na niewielkiej ilości oleju do miękkości, ale nie rumienimy za bardzo. Studzimy.
2. Ciecierzycę odsączamy z zalewy i przekładamy do miski z cebulą i czosnkiem, blendujemy blenderem na gładką masę. Do masy wsypujemy mąkę owsianą, zioła i przyprawy i dokładnie mieszamy łyżką.
3. Bułkę tartą mieszamy z ziołami prowansalskimi. Z masy formujemy okrągłe kotleciki, obtaczamy w bułce tartej, układamy na talerzu wstawiamy do lodówki do stężenia. Wyjdzie nam około 16 sztuk.
4. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Smażymy kotleciki po kilka minut z każdej strony do ładnego zrumienienia się. Usmażone odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
5. Podajemy udekorowane świeżym koperkiem z dowolnymi dodatkami, z ziemniakami, ryżem, kasza czy sosem.
6. Smacznego życzę.
2. Ciecierzycę odsączamy z zalewy i przekładamy do miski z cebulą i czosnkiem, blendujemy blenderem na gładką masę. Do masy wsypujemy mąkę owsianą, zioła i przyprawy i dokładnie mieszamy łyżką.
3. Bułkę tartą mieszamy z ziołami prowansalskimi. Z masy formujemy okrągłe kotleciki, obtaczamy w bułce tartej, układamy na talerzu wstawiamy do lodówki do stężenia. Wyjdzie nam około 16 sztuk.
4. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Smażymy kotleciki po kilka minut z każdej strony do ładnego zrumienienia się. Usmażone odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
5. Podajemy udekorowane świeżym koperkiem z dowolnymi dodatkami, z ziemniakami, ryżem, kasza czy sosem.
6. Smacznego życzę.
robaczek
Babeczka35
Bardzo polecam :)