Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Kotleciki z ciecierzycy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne kotleciki dla wielbicieli bezmięsnych obiadów. Bardzo sycące i szybkie w wykonaniu. Wystarczy pół godzinki, a możemy się cieszyć smakowitym obiadem. Polecam.

Kotleciki z ciecierzycy

Składniki:

Kotleciki z ciecierzycy

Na kotleciki:

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Kotleciki z ciecierzycy
1. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kosteczkę i smażymy na niewielkiej ilości oleju do miękkości, ale nie rumienimy za bardzo. Studzimy.

2. Ciecierzycę odsączamy z zalewy i przekładamy do miski z cebulą i czosnkiem, blendujemy blenderem na gładką masę. Do masy wsypujemy mąkę owsianą, zioła i przyprawy i dokładnie mieszamy łyżką.

3. Bułkę tartą mieszamy z ziołami prowansalskimi. Z masy formujemy okrągłe kotleciki, obtaczamy w bułce tartej, układamy na talerzu wstawiamy do lodówki do stężenia. Wyjdzie nam około 16 sztuk.

4. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Smażymy kotleciki po kilka minut z każdej strony do ładnego zrumienienia się. Usmażone odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

5. Podajemy udekorowane świeżym koperkiem z dowolnymi dodatkami, z ziemniakami, ryżem, kasza czy sosem.

6. Smacznego życzę.

Tagi:

danie diety