aninka

aninka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 194]

Kokosowe uniesienie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczne ciasto kokosowe z alkoholem

Kokosowe uniesienie

Składniki:

Kokosowe uniesienie

 

  • Ciasto:
  • 8 jajek
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 1/3 szklanki mąki
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 2 opakowania "śnieżki"
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 2 tabliczki białej czekolady
  • 20 dkg kokosu
  • 1 szklanka ajerkoniaku
  • spirytus do nakrapiania

 

Sposób przygotowania:

Kokosowe uniesienie
Ciasto: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawać żółtka, cukier i cukier waniliowy. Nadal ubijając wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem. Wymieszać, wylać na wyłożoną papierem blaszkę i piec w temp.180 stopni około 50 minut. Po przestudzeniu przekroić biszkopt na pół. Masa: Śmietanę kremówkę ubić razem ze śnieżką. Do śmietany dodawać kokos, oraz rozpuszczoną na kąpieli wodnej i przestudzoną czekoladę. Na końcu wlać ajerkoniak. Przekrojone biszkopty nakropić spirytusem i przełożyć 3/4 masy. Wierzch posmarować resztą masy i posypać kokosem.