Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Rafaello bez pieczenia wg Triss

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pyszne ciasto kokosowe rafaello bez pieczenia.

Rafaello bez pieczenia wg Triss Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Rafaello bez pieczenia wg Triss

 

  • na blachę o wym. 25x35cm - 3 warstwy herbatników

 

  • 6 paczek herbatników petit beurre (u mnie firmy „Miś” po 100g paczka)
  • 2 budynie waniliowe z cukrem
  • litr mleka
  • 200g wiórków kokosowych

 

 

Sposób przygotowania:

Rafaello bez pieczenia wg Triss
Budynie rozmieszać w szklance mleka, resztę zagotować. Do gotującego się mleka wlać masę i gotować ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Odstawić do wystudzenia. Formę wyłożyć folią spożywczą lub aluminiową i rozłożyć herbatniki (u mnie wyszło po 2 paczki na warstwę). Ostudzony budyń wymieszać ze 150g wiórków kokosowych. Wyłożyć 1/3 na herbatnikach, ułożyć kolejną warstwę herbatników i przełożyć znowu budyniem, herbatnikami i zakończyć budyniem. Resztę wiórków uprażyć na suchej patelni na złoto i posypać nimi ciasto. Ciasto zafoliować i schłodzić kilka godzin, aby herbatniki zmiękły. Ja zrobiłam ciasto wieczorem i chłodziłam całą noc, ale po kilku godzinach herbatniki powinny być już miękkie.
Rafaello bez pieczenia wg Triss
Formę wyłożyc folią spożywcza i herbatnikami.
Rafaello bez pieczenia wg Triss
Na herbatnikach ułożyć warstwę budyniu i znowu herbatniki.
Rafaello bez pieczenia wg Triss
Wiórki zrumienić na patelni i obsypac nimi powierzchnię ciasta.