szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Kokosowiec na czerstwych bułkach

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pierwszy raz poczęstowała mnie tym ciastem koleżanka i wiedziałam, że muszę je zrobić bo bardzo mi smakowało. Wiem, że ma ono swoją piękną nazwę, której ja ciągle zapominam, ale mnie bardziej intrygował fakt, że do masy użyte zostały czerstwe kajzerk

Kokosowiec na czerstwych bułkach Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Kokosowiec na czerstwych bułkach

Na biszkopt

Na masę kokosową

  • 3 szklanki mleka
  • 2 czerstwe kajzerki
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 300 g masła

Na kruszonkę kokosową

  • 1 czubata łyżka masła
  • 1 czubata łyżka cukru
  • 100 g wiórek kokosowych

dodatkowo

Sposób przygotowania:

Kokosowiec na czerstwych bułkach
Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy je z dodatkiem szczypty soli na sztywno. Następnie dodajemy porcjami cukier, a potem żółtka jajek ciągle miksując. Mieszamy obie mąki z proszkiem do pieczenia i dodajemy porcjami do masy jajecznej nadal miksując.

Ciasto przelewamy na przygotowaną blaszkę. Blaszka powinna być posmarowana masłem i oprószona bułką tartą. Ciasto wkładamy do nienagrzanego piekarnika nastawionego na 170 stopni na 25-30 minut.

Upieczony biszkopt rzucamy dwa razy z wysokości około 30 cm np o blat.

Zostawiamy do ostygnięcia, a zimny przekrawamy na pół.

Czerstwe kajzerki moczymy w 2 szklankach mleka, a następnie rozdrabniamy widelcem. Pozostałe mleko zagotowujemy z dodatkiem obu cukrów, dodajemy przygotowana masę z bułek i i wiórki kokosowe, gotujemy przez 5 minut stale mieszając.

Odstawiamy do wystygnięcia co pewien czas mieszając.

Masło ucieramy, a następnie dodajemy po łyżce ostygniętej masy kokosowej, aż do wyczerpania całości. Masa powinna być gęsta, jeśli jest zbyt rzadka wkładamy do lodówki, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Przekrojony biszkopt smarujemy dżemem a na dżem nakładamy połowę przygotowanej masy, następnie przykrywamy drugą połówką biszkoptu a na niej rozsmarowujemy pozostałą masę kokosową.

Na koniec przygotowujemy kruszonkę. Na patelni roztapiamy masło. Dodajemy wiórki i cukier i stale mieszamy do połączenia składników oraz zrumienienia kokosu.

Kruszonkę wykładamy na wierzch ciasta. Chłodzimy min 3 godziny w lodówce. 
Kokosowiec na czerstwych bułkach
Zaczynamy od upieczenia i wystudzenia biszkoptu
Kokosowiec na czerstwych bułkach
Czerstwe kajzerki moczymy w mleku i rozdrabniamy widelcem
Kokosowiec na czerstwych bułkach
Przygotowujemy mase do ciasta z dodatkiem masła
Kokosowiec na czerstwych bułkach
Przkrojony biszkopt smarujemy dźemem porzeczkowym
Kokosowiec na czerstwych bułkach
Na koniec przygotowujemy kruszonkę kokosową
Kokosowiec na czerstwych bułkach
Krem przykrywamy przygotowaną kruszonką

Tagi:

ciasto krem kokos