marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Kokosowiec ze śliwkami i kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Ciasta kruche z owocami lub przetworami oraz innymi dodatkami jak orzechy lub wiórki kokosowe są proste w wykonaniu i niezbyt czasochłonne.Oto przepis na jedno z nich.

Kokosowiec ze śliwkami i kruszonką

Składniki:

Kokosowiec ze śliwkami i kruszonką

 

  • 200 g.mąki pszennej,
  • 150 g.miękkiego masła lub margaryny,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 3 żółtka,
  • cukier waniliowy,
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%,
  • 100 g.wiórków kokosowych,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • słoiczek konfitur śliwkowych,
  • tłuszcz do formy,
  • Na kruszonkę:
  • 30 dag.masła,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 8 g.mąki,

Sposób przygotowania:

Kokosowiec ze śliwkami i kruszonką
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę i posiekać na wiórki z masłem ostrym nożem.Zsunąć na stos,zrobić dołek, wbić żółtka oddzielone od białek, dodać cukier, cukier waniliowy, śmietankę i wiórki kokosowe. Wyrabiać i zagnieść ciasto w kulę. Zapakować i schłodzić ok. 30 min. Blaszkę do tartej natłuścić i nagrzać piekarnik do 190-200 st. C. Na stolnicy zarobić składniki na kruszonkę i porwać ciasto na strzępki-te na kruszonkę. Schłodzone ciasto rozwałkować, posypując mąką pod spód oraz wylepić nim blaszkę. Na wierzch wyłożyć łyżką konfiturę ze śliwek sezonowych, np. renklod i posypać kruszonką. Wstawić blaszkę do piekarnika na środek. Piec z 25- 30 min. Po upieczeniu wyjąć i kroić.