Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Przepis podaje z mojego zeszytu z przepisami, ale od dawna piekę ciasta drożdżowe „na oko”

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Składniki:

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

 

  • Ciasto:
  • 5 dkg drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki oleju
  • 2-3 łyżki cukru
  • Cukier waniliowy
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • ½ łyżeczki soli
  • Reszta:
  • 0,5 kg węgierek
  • Cukier
  • Posypka: (podaję taką ilość, ale zalezy na jakiej brytfance piec będziemy. Także możemy dorobic posypki gdyby brakło lub posypac więcej gdyby zostało)
  • 5 łyzek masła lub margaryny
  • 5 łyżek wiórek kokosowych
  • 5 łyzek cukru

 

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe ze śliwkami
W misce tupperware zasypac drożdże cukrem i pozostawić do rozpuszczenia. Następnie wbic jajka, dodać cukier waniliowy, sól i wymieszać. Do całości wlać ciepłe mleko z olejem oraz wsypać mąkę. Wymieszać dokładnie łopatką. Posypać lekko maką i zamknąć miske. Następnie kilkoma kolistymi ruchami miska wyrobic ciasto. Miskę włożyć do ciepłej wody lub połozyc na grzejniku. Gdy się otworzy ponownie zamknąć i czekac do kolejnego otwarcia (20-30 minut). Sliwki umyć, przeciąć na pół iw yciagnąc pestki. Ciasto rozwałkowac na brytfance, ułożyć śliwki i posypac cukrem –ilosć zalezy jak słodkie ciasto lubimy i jakie są owoce. Margarynę lub masło łaczymy z kokosem i cukrem- można zmienic ilość gdyby posypka się nie urobiła dodając mniej lub wiecej tłuszczu. Posypkę kruszymy na śliwki. Pieczemy ok. 40-45 minut w 170 st C.