Bo

Bo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 144]

Kokosowo-ananasowo- truskawkowe ciasto

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciemne biszkopty przełożone pysznym kokosowo-ananasowym kremem z aromatycznymi, słodkimi truskawkami.

Kokosowo-ananasowo- truskawkowe ciasto

Składniki:

Kokosowo-ananasowo- truskawkowe ciasto

Biszkopt

  • 8 jajek
  • 250g cukru
  • 130g mąki
  • 2 duże łyżki kakao
  • 8 łyżek letniej wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem

  • 300g wiórek kokosowych
  • 3 szkl mleka
  • 11 krążków ananasa z puszki
  • 6 łyżek cukru kryształu
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • 8 łyżeczek żelatyny
  • 700g truskawek
  • 300g śmietany kremówki
  • 6 łyżek likieru kokosowego

wierzch

  • szkl śmietany 30%
  • op śnieżki w proszku
  • 100 g czekolady mlecznej

Sposób przygotowania:

Kokosowo-ananasowo- truskawkowe ciasto

Biszkopt

Żółtka utrzeć a cukrem i wodą do puszystości. Dodać wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao mąkę. Wymieszać, z białek ubić pianę połączyć z masą. Wylać do formy o wymiarach 24/35 cm. piec około 30 minut w 175*C. Wystudzić, przekroić na dwie części.

Krem

Wiórka kokosowe zalać mlekiem, dodać cukier, gotować około 5-10 minut cały czas mieszając. Przelać przez gazę, wiórka dokładnie odcisnąć. Żelatynę zalać wodą, odstawić do napęcznienia, napęczniałą żelatynę rozpuścić, dodać do mleczka kokosowego.

Ananasa zmiksować blenderem, dodać do kokosowego mleczka, dodać cukier puder, zmiksować, odstawić do lekkiego stężenia. Do tężejącej masy dodać ubitą śmietanę, delikatnie wymieszać. Truskawki dokładnie wypłukać, obrać, dodać do kremu ( dobrze żeby truskawki nie wymagały krojenia).

Jedną część biszkoptu włożyć do formy, wylać krem, przykryć drugą częścią placka, śmietanę ubić ze śnieżką, wyłożyć na ciasto, zetrzeć czekoladę.

Gotowe ciasto wstawić na noc do lodówki.