Sposób przygotowania:
Pizza po azjatyckuPrzygotowanie ciasta
Drożdże łączymy z letnią wodą.
Mąkę przesiewamy do naczynia, dodajemy sól, cukier, drożdże z wodą. Mieszamy, zagarniając mąkę do środka. Dodajemy oliwę. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub przy pomocy robota planetarnego. Naczynie z wyrobionym ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Przygotowanie sosu
W czasie, gdy ciasto rośnie, przygotowujemy sos i dodatki. Passatę pomidorową przelewamy do garnka, dodajemy słodki sos chili i przyprawy. Gotujemy, aż sos się zagęści.
Przygotowanie dodatków
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy pieprzem, chili, pokrojoną trawą cytrynową, zalewamy sosem sojowym. Odstawiamy do lodówki na min. 40 minut. Następnie mięso smażymy na oleju.
Przygotowanie dodatków - c.d.
Kapustę pak choi siekamy, smażymy na oleju, polewając sosem sojowym. Paprykę kroimy w paseczki. Mozzarellę kroimy w plasterki. Z sera gouda można wyciąć np. gwiazdki.
Pieczenie pizzy
Ciasto do pizzy ponownie chwilę wyrabiamy, wykładamy na stolnicę posypaną mąką i formujemy płaski placek. Ciasto przekładamy na kamień do pieczenia pizzy lub na blachę. Rozsmarowujemy sos. Układamy plasterki mozzarelli, kapustę pak choi, kurczaka, paprykę. Na wierzch wykładamy ser gouda.
Pizzę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 250 st. C. Pieczemy ok. 15 minut.
Przed podaniem pizzę posypujemy świeżą kolendrą.