Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Pizza po azjatycku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Moje ulubione azjatyckie smaki tym razem przenieśliśmy na pizzę. Wyszło smaczne i ciekawe połączenie kuchni włoskiej z kuchnią tajską.

Pizza po azjatycku

Składniki:

Pizza po azjatycku

Na ciasto:

Na sos:

  • 100 ml passaty pomidorowej
  • 2 łyżki słodkiego sosu chili
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki suszonej trawy cytrynowej
  • sól
  • pieprz

Dodatki:

  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 1/2 szklanki sosu sojowego do kurczaka
  • 1 mała papryka czerwona
  • 1 kapusta pak choi + 3 łyżki sosu sojowego
  • trawa cytrynowa
  • suszona kolendra
  • świeża kolendra
  • chili
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • kulka sera mozzarella
  • 3 plastry sera gouda

Sposób przygotowania:

Pizza po azjatycku

Przygotowanie ciasta

Pizza po azjatycku
Ciasto wyrabiamy, odstawiamy do wyrośnięcia

Drożdże łączymy z letnią wodą.

Mąkę przesiewamy do naczynia, dodajemy sól, cukier, drożdże z wodą. Mieszamy, zagarniając mąkę do środka. Dodajemy oliwę. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub przy pomocy robota planetarnego. Naczynie z wyrobionym ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Przygotowanie sosu

Pizza po azjatycku
Sos pomidorowy z dodatkiem przypraw kuchni tajskiej

W czasie, gdy ciasto rośnie, przygotowujemy sos i dodatki. Passatę pomidorową przelewamy do garnka, dodajemy słodki sos chili i przyprawy. Gotujemy, aż sos się zagęści.

Przygotowanie dodatków

Pizza po azjatycku
Pierś z kurczaka marynujemy w przyprawach i sosie sojowym

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy pieprzem, chili, pokrojoną trawą cytrynową, zalewamy sosem sojowym. Odstawiamy do lodówki na min. 40 minut. Następnie mięso smażymy na oleju.

Przygotowanie dodatków - c.d.

Pizza po azjatycku
Kapustę pak choi smażymy, polewając sosem sojowym

Kapustę pak choi siekamy, smażymy na oleju, polewając sosem sojowym. Paprykę kroimy w paseczki. Mozzarellę kroimy w plasterki. Z sera gouda można wyciąć np. gwiazdki.

Pieczenie pizzy

Pizza po azjatycku
Pizzę pieczemy przez ok. 15 minut

Ciasto do pizzy ponownie chwilę wyrabiamy, wykładamy na stolnicę posypaną mąką i formujemy płaski placek. Ciasto przekładamy na kamień do pieczenia pizzy lub na blachę. Rozsmarowujemy sos. Układamy plasterki mozzarelli, kapustę pak choi, kurczaka, paprykę. Na wierzch wykładamy ser gouda.

Pizzę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 250 st. C. Pieczemy ok. 15 minut.

Przed podaniem pizzę posypujemy świeżą kolendrą.