edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Kokosowy krem z pieczarek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Gęsta pieczarkowa zupa z kokosową nutką. Pieczarki są dość trudne do zmiksowania, więc najwygodniej użyć do tego blendera kielichowego.

Kokosowy krem z pieczarek

Składniki:

Kokosowy krem z pieczarek

 

Sposób przygotowania:

Kokosowy krem z pieczarek
Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić w plasterki. Warzywa obrać, opłukać, pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzany olej kokosowy i smażyć na małym ogniu kilka minut uważając, aby por się nie przypalił. 10 dag pieczarek odłożyć, pozostałe dodać do włoszczyzny, posolić i dusić, aż puszczą sok i zmniejszyć objętość.

Zalać gorącą wodą tak, aby warzywa i grzyby były tylko przykryte. Gotować pod przykryciem do miękkości.

Zupę zmiksować, dodać mleko kokosowe, oraz roztarty tymianek, pieprz, sól i sok cytrynowy do smaku. Jeśli krem jest zbyt gęsty, dolać jeszcze wody.

Odłożone wcześniej pieczarki obsmażyć na niewielkiej ilości oleju kokosowego na mocno rumiano, po usmażeniu posolić. Krem podawać z dodatkiem zrumienionych plasterków. 

1.

Kokosowy krem z pieczarek
Obrane i umyte warzywa pokroić w mniej więcej równe kawałki.

2.

Kokosowy krem z pieczarek
Włoszczyznę z ziemniakiem wrzucić na rozgrzany olej kokosowy.

3.

Kokosowy krem z pieczarek
Do podsmażonej włoszczyzny dodać pokrojone pieczarki.

4.

Kokosowy krem z pieczarek
Pieczarki dusić razem z włoszczyzną, aż puszczą sos.

5.

Kokosowy krem z pieczarek
Zalać gorącą wodą i ugotować do miękkości.

6.

Kokosowy krem z pieczarek
Zupę zmiksować.

7.

Kokosowy krem z pieczarek
Na koniec dodać mleko kokosowe i wymieszać.


Tagi:

zupa obiad grzyby