misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 659]

Zupa krem z pieczarek

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Kremowa, pełna pieczarek zupa krem. Ulubiona zupa mojego męża, który mógłby ją jeść non stop niekoniecznie w formie kremu.

Zupa krem z pieczarek Więcej zdjęć (9)

Składniki:

Zupa krem z pieczarek

 

  • 750 g pieczarek
  • 60 g masła
  • 1 łyżka oleju
  • 1 duży ziemniak
  • 1,5 l rosołu lub bulionu
  • groszek ptysiowy lub grzanki

Sposób przygotowania:

Zupa krem z pieczarek
Ziemniaka obieramy dokładnie myjemy i kroimy w kostkę.

Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy na ćwiartki. W garnku topimy masło z odrobiną oleju ( dzięki temu masło się nie przypali) i przesmażamy na nim przygotowane wcześniej grzyby. Gdy te puszczą wodę dolewamy rosół lub bulion dodajemy pokrojonego w kostkę ziemniaka i gotujemy do miękkości.

Gotową zupę miksujemy na gładki krem.

Zupę podajemy np. z groszkiem ptysiowym, który moja rodzina uwielbia lub grzankami ( ulubionymi przez jednego z użytkowników).

Na górę można ułożyć kilka plasterków usmażonych pieczarek.
Zupa krem z pieczarek
Obranego i umytego ziemniaka kroimy w kostkę
Zupa krem z pieczarek
Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy na ćwiartki
Zupa krem z pieczarek
W garnku topimy masło z dodatkiem łyżki oleju
Zupa krem z pieczarek
Do garnka wrzucamy pieczarki i przesmażamy je
Zupa krem z pieczarek
Gdy pieczarki puszczą wodę dolewamy rosół lub bulion
Zupa krem z pieczarek
Do garnka dodajemy pokrojonego wcześniej ziemniaka
Zupa krem z pieczarek
Gotujemy do miękkości
Zupa krem z pieczarek
Zupę miksujemy na gładki krem