kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Kokosowy murzynek bez jajek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Przygotowuje się go błyskawicznie, a wszystkie potrzebne składniki chyba każdy ma w domu. Świetne kryzysowe ciasto do upieczenia na „ostatnią chwilę” a także dla osób uczulonych na jaja kurze.

Kokosowy murzynek bez jajek Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kokosowy murzynek bez jajek

podstawowe

  • (na formę o wymiarach 21cm x 21cm)
  • 3 szklanki maki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • aromat waniliowy
  • łyżka octu spirytusowego lub winnego
  • 2 szklanki mleka
  • ½ szklanka oleju
  • szklanka wiórków kokosowych
  • cukier puder do posypania
  • opcjonalnie rodzynki

Sposób przygotowania:

Kokosowy murzynek bez jajek

1

Kokosowy murzynek bez jajek
Mąkę, kakao i sodę oczyszczoną przesiewamy. Suche składniki miksujemy z mlekiem i olejem do uzyskania jednolitej konsystencji.

Mąkę, kakao i sodę oczyszczoną przesiewamy. Suche składniki miksujemy z mlekiem i olejem do uzyskania jednolitej konsystencji.

2

Kokosowy murzynek bez jajek
Dodajemy łyżkę octu (spokojnie nie będzie wyczuwalny w smaku, a sprawi, że cisto nie będzie miało metalicznego posmaku sody) oraz odrobinę aromatu waniliowego. Jako ostatnie dosypujemy wiórki kokosowe (wg gustu możemy je zamienić na posiekane orzechy). Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej kaszą manną formy.

Dodajemy łyżkę octu (spokojnie nie będzie wyczuwalny w smaku, a sprawi, że ciasto nie będzie miało metalicznego posmaku sody) oraz odrobinę aromatu waniliowego. Jako ostatnie dosypujemy wiórki kokosowe (wg gustu możemy je zamienić na posiekane orzechy). Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej kaszą manną formy.

3

Kokosowy murzynek bez jajek
Pieczemy w 170 stopniach C przez około 40-45 minut. Wyduszone posypujemy cukrem pudrem.

Pieczemy w 170 stopniach C przez około 40-45 minut. Wyduszone posypujemy cukrem pudrem.


Tagi:

mak bez jajek