Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Kokosowy Pijak

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszne kokosowo - makowe ciasto zwane także " cycki murzynki "

Kokosowy Pijak

Składniki:

Kokosowy Pijak

 

  • Ciasto makowo-kokosowe:
  • białka - 6 szt
  • cukier - 0,5 szklanki
  • mak - 0,5 szklanki
  • kokos - 0,5 szklanki

 

 

  • Wierzch:
  • wódka - ok . 200 ml
  • okrągłe biszkopty - 1,5 op
  • polewa czekoladowa - 200 ml

 

Sposób przygotowania:

Kokosowy Pijak
Ciasto:Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier , kokos i mak. Dokładnie , ale delikatnie mieszamy. Wkładamy do nagrzanego do 160C piekarnika na ok. 25 minut.Masa:Do połowy mleka wsypujemy budyń, obydwie mąki i żółtka. Dokładnie mieszamy. Resztę mleka zagotowujemy. Wlewamy rozrobioną masę z mąką i żółtkami. Zagotowujemy razem ( ciągle mieszając ). Miękkie masło ucieramy z cukrem. Cały czas miksując miksując dodajemy po łyżce wystudzonej masy.Na cieście kokosowym rozsmarowujemy masę budyniową. Układamy nasączone w alkoholu biszkopty. Polewamy czekoladą. Posypujemy wiórkami.