gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 849]

Kokosowy śmietankowiec

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Świetny placek. Smakował wszystkim. Na pewno na święta zrobię go znowu. Polecam, bo jest naprawdę dobry.

Kokosowy śmietankowiec Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kokosowy śmietankowiec

 

  • BISZKOPT
  • 5jaj
  • 5 łyżek cukru
  • 3 łyżki mąki zwykłej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia
  • KOKOSOWY
  • 5 białek
  • 5 łyżek cukru
  • 10 dkg kokosu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • DODATKOWO
  • pół litra śmietany kremówki 30 procent
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 2 śmietany fix
  • 1 Śnieżka
  • 20dkg mrożonych truskawek
  • POLEWA
  • pół kostki margaryny
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki kakao

Sposób przygotowania:

Kokosowy śmietankowiec
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier następnie żółtka. Mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać do ciasta. Piec około 25 min w 180 st. KOKOSOWY Białka ubić na sztywno dodać cukier idącej ubijać, pod koniec łyżką wmieszać kokos i mąkę ziemniaczaną. Piec w 180st. około 25min. MASA: Śmietanę ubijamy dodać puder śmietany fix oraz Śnieżkę. Pod koniec wlewamy ściętą galaretkę. Na dół kładziemy biszkopt. Na biszkopcie wykładamy ubitą śmietanę a na nią kładziemy pokrojone w połówki truskawki, następnie kładziemy placek kokosowy. Wszystkie składniki na polewę wkładamy do rondelka zagotowujemy. Ostudzić i polać ciasto.
Kokosowy śmietankowiec
Najpierw przygotować masę na biszkopta.
Kokosowy śmietankowiec
Później przygotować masę na placek kokosowy. Upiec
Kokosowy śmietankowiec
Przygotować masę smietankową. Ułożyć na biszkopcie
Kokosowy śmietankowiec
W śmietanie ułożyć połówki truskawek. Postępować dalej jak w przepisie.

Tagi:

biszkopt