Sposób przygotowania:
Grzybowa z grzankami
Grzyby wrzucamy na gorącą wodę i opłukujemy, na patelni rozgrzewamy masło dodajemy grzyby i dusimy. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę i razem lekko podsmażamy.
Stawiamy do gotowania ok 3 litry rosołu albo wody, dodajemy obraną i pokrojoną marchew oraz podsmażone grzyby. Dodajemy przyprawy i gotujemy do miękkości grzybów. Na koniec dodać śmietanę i pokrojoną natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku. Można też zupę zagęścić mąką.
Kromki chleba najlepiej czerstwego smarujemy lekko masłem, kroimy w kostkę i rumienimy na patelni.
Przygotowaną zupę podajemy z grzankami.
Stawiamy do gotowania ok 3 litry rosołu albo wody, dodajemy obraną i pokrojoną marchew oraz podsmażone grzyby. Dodajemy przyprawy i gotujemy do miękkości grzybów. Na koniec dodać śmietanę i pokrojoną natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku. Można też zupę zagęścić mąką.
Kromki chleba najlepiej czerstwego smarujemy lekko masłem, kroimy w kostkę i rumienimy na patelni.
Przygotowaną zupę podajemy z grzankami.